Νέα

Αγάπη μου η Αγάπη θα μας Σώσει.

Αγάπη μου, η Αγάπη θα μας σώσει. Η συντροφική σχέση που ευεργετεί
Δεν είναι λίγοι οι ερευνητές που πλέον υποστηρίζουν ότι οι μακροχρόνιες σχέσεις ευνοούν την ψυχική αλλά και την σωματική μας υγεία. Οι ισχυρές σχέσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να δεσμευτούμε απέναντι σε έναν περισσότερο υγιεινό τρόπο ζωής να υιοθετήσουμε υγιεινές συνήθειες, να αποφύγουμε ασθένειες και ακόμη να ζήσουμε περισσότερο.
Η άλλη όψη αυτών είναι οι προβληματικές σχέσεις που λόγω του ότι επιτείνουν το στρες αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τελικά μας αρρωσταίνουν.
Τι είναι όμως αυτό που μας κρατά καλά μαζί; Ποια είναι αυτά που ενδυναμώνουν τη σχέση μας;
Κάθε σχέση είναι μία μοναδική ιστορία μεταξύ δύο ανθρώπων που διάλεξαν να συνδεθούν ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Κι έπειτα, είδαν ότι αυτό τους πάει και το συνέχισαν. Έτσι τα δύο ολόκληρα, κι όχι μισά, έπλασαν μαζί ένα δικό τους μαζί και αυτό έχει την δική του ιστορία και πορεία στο χρόνο.
Η σχέση χαρακτηρίζεται από τη σταθερότητα και την συνέχεια στο χρόνο. Έτσι είναι η συναισθηματική ασφάλεια που μας επιτρέπει να επενδύσουμε σε μία σχέση, να ρισκάρουμε να αφήσουμε τη μοναξιά μας και να διακινδυνέψουμε μαζί στο μαζί, και αυτή με τη σειρά της έχει μία συνέπεια και συνέχεια στο χρόνο. Τα ζευγάρια κάνουμε πράγματα μαζί, συνδημιουργούμε εμπειρίες- αναμνήσεις, που ο καθένας βιώνει από την δική του οπτική αλλά και μέσα από την αφήγηση εμπεριέχει και την οπτική του άλλου και μαζί συνδημιουργείται μία άλλη κοινή μνήμη.

Πώς να δημιουργήσω αν μένω στάσιμος εγώ ή ο σύντροφός μου;
Η σχέση βαλτώνει όταν ένας μένει στάσιμος δεν εξελίσσεται προσωπικά για να μπορέσει να εμπλουτίσει τον εαυτό του και να προσφέρει κι άλλα στη σχέση. Οι άνθρωποι αλλάζουμε, εξελισσόμαστε, ωριμάζουμε, κάνουμε παιδιά, γερνάμε. Τίποτε δεν μένει στάσιμο. Είναι η φύση μας να αλλάζουμε και να προχωρούμε. Σύντροφοι που κοιτούν στο παρελθόν δεν μπορούν να ζήσουν το παρόν. Ο ενθουσιασμός της πρώτης γνωριμίας αλλά και τα λάθη του παρελθόντος δεν μπορούν να αποτελούν λόγους για να κρατούν τους συντρόφους μακριά. Όπως και σύντροφοι που εστιάζουν στο μέλλον δεν μπορούν να χαρούν το παρόν. Κάποιος λέει : ‘Είμαστε χάλια αλλά στο μέλλον θα είναι όλα καλά, τα παιδιά θα μεγαλώσουν, θα βρω άλλη δουλειά κτλ.’ Αλλά πάλι κι εκείνες οι σχέσεις που μένουν στο παρόν χωρίς όραμα και σχέδια για το μέλλον δεν μπορούν παρά να χαρίσουν παροδικές απολαύσεως.
Οι σχέσεις έχουν χρόνο, θέλουν κι αυτόν να τον εκμεταλλεύεσαι προς όφελος της σχέσης. Ο καθένας πρέπει να μαθαίνει από το παρελθόν, τα λάθη μας να μας γίνονται μαθήματα, να προχωράμε.
Οι σχέση θέλει μάθηση, θέλει και χρόνο και επένδυση και φροντίδα του εαυτού του καθενός, προσωπική εξέλιξη αλλά και χρόνο, επένδυση στο μαζί. Φροντίδα των δικών μας, των προσωπικών μας, της τρυφεράδας μας. Του αγγίγματος, των αστείων μας, του ιδιαίτερου κώδικα επικοινωνίας μας και τώρα και μετά. Θέλουμε χρόνο, μόνοι μας για να συν-βιώνουμε εμπειρίες και να χαιρόμαστε και να ξανακαλύπτουμε ο ένας τον άλλο και να φέρνουμε τα καινούρια που κερδίζουμε στο διάβα μας στη ζωή στη σχέση μας. Να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να μας εκπλήξει ο ίδιος, ο άλλος και το εμείς.

 

Μόνο με και για την Αγάπη σου
μπορώ να γίνομαι όλο και πιο ανθρώπινος
Να φαίνομαι όλο και λιγότερο λυπημένος.

(Απόσπασμα από το ποίημα του Θανάση Κωσταβάρα Μόνο με και για την Αγάπη σου)

άρθρο αρχικά δημοσιευμένο για το flowmagazine.gr

Σταυρούλα Στυλ. Παπαδονικολάκη
Ψυχολόγος ΜΑ Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Τηλ. 694 7211 665
Email: info@psyathens.gr
Website: www.psyathens.gr

Comments for this post are closed.