Νέα

«Για να έχουμε την υγειά μας». Η συστημική προσέγγιση για την σωματική υγεία και ψυχική ευεξία

Οι άνθρωποι από πολύ νωρίς συνέδεσαν την ψυχική ευεξία με τη σωματική υγεία. Από τον Πλάτωνα, τον ίδιο το Φρόιντ αλλά και την κοινή, σοφή λαΐκή ρήση, η έννοια της αρρώστιας συνδεδεμένης με τη ψυχή που πονά, ήταν εκεί. Σαν θεραπεύτρια συχνά μεταφράζω στους ανθρώπους που ζητούν βοήθεια αυτά τα συμπτώματα και μαζί με την ιατρική αλληλοβοηθάμε και αλληλοβοηθιόμαστε.


Η αλήθεια είναι ότι τα προβλήματα έχουν αυξηθεί δραματικά τελευταία, και λόγω της κρίσης που ενέτεινε ήδη υπάρχουσες δυσκολεμένες συνθήκες. Παρόλα αυτά έχει αυξηθεί και η αφύπνιση των ανθρώπων και το ενδιαφέρον για την ψυχική τους ευεξία. Οι άνθρωποι είναι πια πιο υποψιασμένοι για τα πράγματα και ζητούν βοήθεια και έρχονται στην ψυχοθεραπεία με αιτήματα σχετικά με σωματικές ενοχλήσεις.
Πλέον, οι θεραπευτές μιλούν για έννοιες όπως αυτορρύθμιση και τονίζουν την αίσθηση του ‘εαυτού’ όσον αφορά την διατήρηση της ευεξίας. Οι μελέτες μιλούν για μία αυξημένη αίσθηση της ευεξίας, με την έννοια ότι το άτομο έχει επιλέξει και είναι ικανό να αναγνωρίσει τις ενδείξεις που εκπέμπει το σώμα του και να οδηγεί αυτό με σκοπό την ευεξία. Και αντίστοιχα η ευεξία αυτή βοηθά το άτομο να διατηρεί μία σωματική υγεία και το ενισχύει προς την κατεύθυνση αυτή.
Είναι αλήθεια πως υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε για να ζήσουμε περισσότερο και καλά. Δεν μπορώ να αλλάξω την βιολογική μου κληρονομία, όμως πλέον είμαστε σε θέση να μπορούμε να την επηρεάσουμε.
Ποιοι είναι λοιπόν οι παράγοντες που επηρεάζουν την σωματική μας υγεία και ευεξία και πώς μπορούμε αντίστοιχα να χτίσουμε την αυτορρύθμίσή μας;

  • Οι μελέτες συνηγορούν στην απόφαση και δέσμευση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με αποφυγή καρκινογόνων ουσιών, σωστής διατροφής, καθαρού αέρα και άθλησης. Πράγματα δηλαδή γνωστά, αλλά και αποφυγής επιπέδων στρες που διαταράσσει το μηχανισμό αυτορρύθμισης και ευεξίας.
  • Εδώ, η δουλειά ενός θεραπευτή γίνεται περισσότερο σαφής καθώς από την αρχή της θεραπείας ενός ανθρώπου στοχεύουμε στην σταθερή ανάληψη της ευθύνης του εαυτού.
  • Με τον τρόπο αυτό το άτομο μαθαίνει ότι δεν φταίνε οι άλλοι πάντα για τα δεινά του και σταδιακά με την ενίσχυση του θεραπευτή του δοκιμάζει να πάρει την τύχη του στα χέρια του. Την τύχη της ψυχής του και την σωματική υγεία του.
  • Επιπλέον μέσα από τεχνικές χαλάρωσης και αντίστοιχες ασκήσεις που οι διάφορες προσεγγίσεις υιοθετούν μαθαίνει να έρχεται σε μεγαλύτερη επαφή με το σώμα του και να το αφουγκράζεται καλύτερα. Τι προσπαθεί να πει το σώμα μου αυτή την δεδομένη περίοδο;
  • Ακόμη, σε προχωρημένα στάδια την ψυχοθεραπείας το άτομο δεσμεύεται απέναντι στον εαυτό του για την προσπάθεια διατήρησης αυτής της ευεξίας.

Κι όταν γυρεύουμε να γιατρέψουμε την ψυχή μας
«… Τα σώματά μας θα χαθούν θα σβήσουν από μας θα μείνει μέχρι της συντέλειας των αιώνων αυτό το «σ’ αγαπώ» που σου ψιθύρισα στις ώρες τις πιο κρυφές» (Ν. Εγγονόπουλος από το ποίημα «Ελεονόρα ΙΙ»)
Είναι αλήθεια αυτά τα σ’αγαπώ που μας κάνουν αυτό που είμαστε και αυτά τα σ’αγαπώ που φτιάχνουμε για εμάς.

Σταυρούλα Στυλ. Παπαδονικολάκη
Ψυχολόγος ΜΑ Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Τηλ. 694 7211 665
email: info@psyathens.gr

άρθρο αρχικά δημοσιευμένο για το www.flowmagazine.gr

http://www.flowmagazine.gr/article/view/sustimiki_proseggisi_somatiki_ugeia_psuxiki_eueksia/category/personal_development

Comments for this post are closed.