Νέα

Συγχώρεση και Ψυχοθεραπεία

Συγχώρεση και Ψυχοθεραπεία

 

Ένας σοφός ρωτήθηκε-

«Τι είναι ο θυμός…;»

Έδωσε μία όμορφη απάντηση-

«Είναι μία τιμωρία που δίνουμε στον εαυτό μας,

για το λάθος κάποιου άλλου!»

 

Οι σύγχρονες έρευνες τονίζουν την ευεργετική αξία της συγχώρεσης για την υγεία του ανθρώπου. Ο θυμός αυτός και η πίκρα και ο πόνος δεν γίνεται αρρώστια, γλυτώνει ο άνθρωπος. Έτσι κι εμείς (οι θεραπευτές) που για αυτό εργαζόμαστε με τους ανθρώπους για την υγεία και την ευεξία τους, μιλάμε, και κάποιοι υποστηρίζουν ένθερμα να συγχωρέσουν οι άνθρωποι.

 

Πρέπει να συγχωρέσω τους ανθρώπους που με πλήγωσαν (συνήθως τους γονείς μου), που μπορεί να σημάδεψαν με τα λάθη τους την πορεία μου;

Φτάνει κάποια στιγμή στη θεραπευτική διαδικασία που το ερώτημα αυτό βασανίζει τον άνθρωπο. Κάποιες φορές οι άνθρωποι λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεων τους βιάζονται να προσφέρουν την θρησκευτική τους συγχώρεση, ως άφεση αμαρτιών, ενώ συναισθηματικά είναι πολύ μακριά από αυτό. Μάλιστα βασανίζονται αν δεν μπορούν να συγχωρέσουν, ως ανάξιοι, έτσι πάλι χαμένοι.

Άλλες φορές οι άνθρωποι κρατούν αποστάσεις μακριάς σιωπής, δεν εμπιστεύονται ούτε τον άλλο, αλλά ούτε και τον εαυτό τους στην επαφή. Είναι απόλυτοι. Δεν θέλουν να έχουν επαφές. Η παραμικρή επαφή αναζωπυρώνει τον πόνο και βγαίνουν αποδιοργανωμένοι.

Ορισμένες φορές βλέπουν ότι αυτά που τους έκαναν σαν γονείς, τα κάνουν στα δικά τους παιδιά. Τότε, είναι να προστατευτεί το νέο μέλος με όλους τους τρόπους. Τώρα έχουν οι ίδιοι την ευθύνη και τη δύναμη για αυτό.

Κάποιες φορές στη θεραπεία το δουλεύουμε και πάει καλά

Οι άνθρωποι έχουν πολλές και διαφορετικές και δύσκολες ιστορίες.  

 

Η συγχώρεση στην ψυχοθεραπεία

Η συγχώρεση κατέχει μία εξέχουσα θέση ως ανθρώπινη και πνευματική διαδικασία στο Χριστιανισμό. Η ικανότητα για συγχώρεση αποτελεί πνευματική αρετή που συνάδει με την ενάρετη ζωή, την ταπεινοφροσύνη και την πίστη στο Θεό.

Η συγχώρεση στην ψυχοθεραπεία διαφοροποιείται σε εννοιολογικό επίπεδο. Η συγχώρεση,  εδώ, έχει να κάνει με την κυριολεκτική αξία της λέξης. Χωράω μαζί μου τον άλλο. Συγχωρώ. Αποδέχομαι τη διαφορετικότητα του άλλου. Δέχομαι ότι ο άλλος έχει διαφορετική οπτική και προσλαμβάνουσα από εμένα.

Η συγχώρεση δεν μπορεί να αλλάξει τα γεγονότα. Ο πόνος, ο θυμός, είναι τα σωστά, τα συναισθηματικά ταιριαστά συναισθήματα με τα επώδυνα γεγονότα.

Η συγχώρεση είναι η αποδοχή του πόνου και η δέσμευση με τη ζωή. Είναι η απόφαση του ανθρώπου ότι μπορεί να είναι πολλά ακόμα πέρα από τον πόνο που βίωσε. Είναι η αποδοχή του ποιοι ήταν αυτοί που τον πόνεσαν και πώς αυτός έχει αποφασίσει να προχωρήσει πέρα από αυτό. Να χωρέσει μία ολοκληρωμένη εικόνα της ύπαρξής του.

Δεν είμαι από τους θεραπευτές που πιέζουν προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Δεν είναι αυτή η δουλειά μου. Η δουλειά μου είναι να συντροφεύω με σεβασμό στην μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου την ιστορία του, να τον βοηθάω να συμπληρώνει λιθαράκι λιθαράκι την ιστορία του και ο ίδιος έχει ως ενήλικας πλέον την δύναμη να αποφασίσει προς τα πού θα τραβήξει. Όμως και τότε, ποτέ δεν είναι το τέλος, ακόμη και το φυσικό μας τέλος ή των γονιών μας, ή και των σημαντικών μας ανθρώπων, οι ζωές μας, οι αξίες μας περνούν από εμάς στα παιδιά μας και εκείνα στα δικά τους. Τόσο άρρηκτα συνδεδεμένο το ανθρώπινο γένος. Με την χαρά, τη λύπη, τον πόνο, τον θυμό, την ελπίδα και φτου κι απ’την αρχή… 

 

Σταυρούλα Στυλ. Παπαδονικολάκη

Ψυχολόγος ΜΑ Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

Τηλ. 694 7211 665

Email: info@psyathens.gr

Website: www.psyathens.gr

Comments for this post are closed.